Хранителният оцветител съдържа ли оцетна киселина?

Хранителният оцветител обикновено не съдържа оцетна киселина. Оцетната киселина е слаба киселина, която обикновено се използва като хранителен консервант и овкусител. Намира се в оцета и други ферментирали продукти. Докато някои хранителни оцветители могат да бъдат получени от естествени източници, които съдържат оцетна киселина, като плодове или зеленчуци, крайните продукти за хранителни оцветители обикновено се подлагат на пречистване и обработка, за да се премахне или минимизира присъствието на оцетна киселина. Хранителните оцветители се използват предимно за подобряване на външния вид на храни и напитки и обикновено не допринасят за техния вкус или запазване.