Czy wszystkie produkty bezglutonowe nie zawierają pszenicy?

Nie koniecznie. Chociaż gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, istnieją inne zboża i składniki, które mogą zawierać gluten. Niektóre produkty bezglutenowe mogą zawierać inne składniki zawierające gluten, takie jak słód, skrobia pszenna lub hydrolizowane białko pszenne. Ważne jest, aby dokładnie przeczytać listę składników każdego produktu oznaczonego jako „bezglutenowy”, aby upewnić się, że nie zawiera on żadnych składników zawierających gluten.