Smíte během Pesachu jíst pizzu?

Pizza se obvykle nejí během židovského svátku Pesach. Je to především proto, že těsto na pizzu obsahuje droždí, které je jednou z pěti zrnek výslovně zakázaných během dovolené. Podle židovského práva je zakázáno jíst kynuté pečivo (obsahující droždí) nebo kynuté obilné výrobky. Během týdne Pesach je přísně zakázáno i nepatrné množství kvasu. Místo kynutých produktů se obvykle konzumuje nekvašený chléb, často označovaný jako Matzah.

Ačkoli těsto na pizzu je většinou na bázi pšenice, je přijatelné připravovat pokrmy na pizzu pomocí Matzah během Pesachu. Obvyklou alternativou je pizza Matzah, připravená s použitím Matzah jako základu a doplněná košer pro ingredience Pesach, jako je omáčka, zelenina a maso/mléčné náhražky povolené během dovolené.