Η βότκα ή το ουίσκι άλλο αλκοόλ έχουν γλουτένη επεξεργασμένη με σιτάρι;

Η βότκα, το ουίσκι και τα περισσότερα άλλα αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά θεωρούνται χωρίς γλουτένη. Κατά τη διαδικασία της απόσταξης, οι πρωτεΐνες γλουτένης στα βασικά συστατικά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι ή η σίκαλη, αφαιρούνται, αφήνοντας πίσω το αλκοόλ και άλλες πτητικές ενώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν συνήθως να καταναλώνουν αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά χωρίς ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένες αρωματισμένες βότκες ή ουίσκι μπορεί να περιέχουν πρόσθετα συστατικά που μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Για παράδειγμα, ορισμένες αρωματισμένες βότκες μπορεί να περιέχουν φυσικές αρωματικές ύλες που προέρχονται από σιτάρι ή άλλα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη. Είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε την ετικέτα οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού για να βεβαιωθείτε ότι είναι χωρίς γλουτένη πριν το καταναλώσετε εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.