Czy w gorzkiej czekoladzie jest gluten?

Nie, gorzka czekolada zazwyczaj nie zawiera glutenu. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu, a gorzka czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowych, cukru i masła kakaowego. Jednakże ważne jest, aby sprawdzić listę składników każdego produktu z ciemnej czekolady, aby upewnić się, że jest on bezglutenowy, ponieważ niektórzy producenci mogą dodawać inne składniki zawierające gluten.