Får man äta pizza under påsken?

Pizza äts vanligtvis inte under den judiska högtiden påsk. Det beror främst på att pizzadeg innehåller jäst, vilket är ett av fem korn som uttryckligen är förbjudet under högtiden. Enligt judisk lag är det förbjudet att äta jäst bröd (som innehåller jäst) eller jästa spannmålsprodukter. Under påskveckan är även små mängder jäst strängt förbjudna. Osyrat bröd, ofta kallat Matzah, konsumeras vanligtvis istället för jästa produkter.

Även om pizzadeg till största delen är baserad på vete, är det acceptabelt att göra pizzarätter med Matzah under påsken. Matzah-pizza, tillagad med Matzah som bas, och toppad med kosher för påskingredienser som sås, grönsaker och kött-/mejeriprodukter som tillåts under semestern, är ett vanligt alternativ.